Haapajärvellä saa Suomen edullisinta kaukolämpöä, eikä näkyvissä ole hintojen korotuksia!

Toinen on tilanne sähköyhtiöillä nyt Suomessa, kuten kylminä pakkasviikkoina on mediasta käynyt ilmi.

Syitä siihen, miksi Haapajärvellä saa edullista kaukolämpöä löytyy monia. Mutta ennen kuin mennään tarkemmin niihin, haluamme ehdottomasti kertoa muutamia mielenkiintoisia faktoja uudesta biohybridilaitoiksestamme, joka on ollut käytössä vuodenpäivät.

Biohybridilaitos on monimutkainen kokonaisuus, mutta sen hahmottaa parhaiten kun seurataan miten lampö muodostuu.

Lämmön muodostumiseen tarvitaan hyvää raaka-ainetta ja paikka missä raaka-aine palaa muodostaen savukaasuja ja lämpöä.  Savukaasut käsitellään, jatkojalostetaan, ja koko prosessissa tärkein, eli lämpö, ohjataan kaukolämpöputkia pitkin verkkoon ympäri Haapajärven taajamaa. Verkosta lämpö päätyy monen omakotitalon lisäksi myös kauppoihin, yrityksiin, uima- ja jäähallille, sekä tietenkin Haapajärven torille, joka sulaa kaukolämmön paluulämmöllä.

Palataan kuitenkin takaisin biohybridilaitokseen, jossa raaka-ainetta on mahdollista varastoida näin talvella sisätiloissa vuorokauden tarpeisiin, ja pihan varastot hupenevat ilman tankkausta 2 viikossa.

Onneksi meillä on naapurissa saha, josta tuleekin 80 % raaka-aineesta ja sen siirtäminen raaka-ainelinjastolle ei tuhlaa ylimääräisiä resursseja.

Aikaisemmin raaka-ainetta kuljetettiin n. 1000 kuorma-autollista vuodessa kilometrin päähän vanhalle kaukolämpölaitokselle. Säästöä syntyy vuosittain polttoaine ym. kustannuksia saman verran kun kuorma-auto huristelisi täysi lasti päällä Haapajärveltä Kuusamon kautta Utsjoelle ja takaisin.

Raaka-aineena biohybridilaitoksessa on seos, joka muodostuu hakkeesta, purusta ja kuoresta. Sopiva seos näitä mahdollistaa tehokkaan palamisen. Raaka-ainekuljettimien päässä seulomossa muodostuva seos on voitu optimoida uuden biohybridilaitoksen myötä niin, että kalliimpien polttoaineiden osuutta kuten puupellettiä ja haketta on voitu vähentää, tai jättää kokonaan pois.

Seulomosta polttoaine nostetaan kuljettimella ylös viidenteen kerrokseen, jossa syöttö kattilaan tapahtuu.

Prosessissa on päästy tähän saakka, ja mukaan on mahtunut 4 kolapohja purkainta, 2 kolakuljetinta, 1 hihna-kuljetinta, seula, murska, 4 ruuvia, 2 sulkusyötintä, 4 kpl pumppuja, ja todella monta sähkömoottoria.

Koska näiden lisäksi löytyy vielä mittaristoja, sähkökeskuksia, putkistoja, lauhduttimia, sulakkeita, laakereita ja niin edelleen, meille uuden laitoksen myötä on ollut iso säästö ja tehokkuuden lisäys laitoksen nykyaikainen digitaalisuus ja valvonta. Ne muistuttavat ja mahdollistavat tekemään huollot säännöllisesti ja ennakoivasti oikeisiin laitteisiin. Uuden laitoksen kokonaishuoltokustannukset ovat tipahtaneet oleellisesti vanhaan laitokseen verrattuna, yli 60 % .

Yksi parhaimpia asioita biohybridilaitoksessamme on savukaasupesuri. Se ei ole autojen pesua varten, eikä sillä myöskään kaasuteta tuhohyönteisiä hengiltä. Savukaasupesurilla palamisessa muodostuvat savukaasut pestään ja lämpö otetaan talteen.

Oikein mitoitettu esisuodatus yhdessä savukaasupesurin kanssa täyttää tiukimmatkin hiukkaspäästöihin liittyvät normit ja asetukset. Parasta on kuitenkin se, että kun vanhan laitoksen piipusta nouseva savu oli 170 asteista, nyt se on 60 asteista vesihöyryä.

Laitoksen alta lähtevä kaukoputkiverkosto on olellinen osa lämpölaitoiksen toimintaa ja sen kunnossapitoon on panostettu viimeaikoina merkittävästi. Uudet mittauspisteet ovat auttaneet optimaalisen painetason ylläpitämisessä ja verkossa havaitut ongelmat on havaittu nopeasti.

Olemme onnistuneet uudistumaan ja tekemään toiminnassamme parannuksia, jotta olemme entistä tehokkaampia, ja sitä myöten myös kustannukset ovat pysyneet kurissa.

Siksi me teemme edelleenkin Suomen edullisinta kaukolämpöä!

Mutta tärkein kuitenkin tähän loppuun, Onnea meidän yksivuotiaalle biohybridilaitokselle!

Janne Alpua, toimitusjohtaja